Diferencijalni termostat s programabilnim dogrijavanjem

Ovaj termostat služi za upravljanje jednim krugom solarnog zagrijavanja spremnika i dogrijavanje spremnika pomoću električnog grijača ili nekog drugog izvora topline. Dogrijavanje spremnika je vremenski programabilno, što znači da unutar jednog dana postoje 4 vremenske zone sa zadanim temperaturama. Za svaku zonu moguće je zadati vremenski interval i traženu temperaturu, npr.:

00h:00m - 04h:20m treba biti 20°C,
04h:21m - 0h7:20m 50°C,
07h:21m - 23h:30m 38C,
23h:31m - 23h:59m 20C.

Ovakva raspodjela temperatura ima smisla jer je bolje da grijač radi više tijekom noći kad je električna energija jeftinija. Izlazni relej je takav da direktno može uključivati struju do 2A (220VAC), a preko jačeg releja naravno i puno više. 



Osim što upravlja radom solarnog sustava s dogrijavanjem uređaj ima funkciju mjerenja isporučenje toplinske energije od strane sunčanog kolektora. Za to postoje osjetnici temperature na ulazu i izlazu iz izmjenjivača topline smještenog u spremniku topline. Da bi se količina toplinske energije mogla odrediti potrebno je poznavati protok u sustavu. Kako je protok konstantan (pumpa ili radi ili ne radi), jednim mjerenjem protoka (npr. ultrazvučnim protokomjerom) moguće je dobiti prilično točne vrijednosti.

Koristeći podatke o toplinskoj energiji, vremenima rada pumpe i grijača, te o vremenu početka visoke/niske tarife obračunavanja električne energije, uređaj u svakom trenutku rada može (određenom kombinacijom tipki) prikazati slijedeće vrijednosti:

1. akumuliranu toplinsku energiju tijekom dana i mjeseca (za tekući mjesec i prethodni mjesec),
2. vremena rada pumpe i grijača u minutama, za grijač podatak koliko je radio tijekom više, a koliko tijekom niže strujne tarife.

Ako dođe do nestanka struje svi parametri rada sustava, kao i brojači energije/vremena ostaju zapisani u trajnoj memoriji.

Uređaj koristi digitalne temperaturne senzore i elektroničke releje koji osiguravaju sigurno pokretanje/zaustavljanje pumpe i grijača.

Pogled u unutrašnjost:


Hvala na čitanju,
FB

Comments

  1. Odlično; ali molim te daj ispravi onih 220V u 230V; jel je to zakonski definirano već cca desetak godina....

    ReplyDelete
  2. Hvala Borise, tko može misliti baš na sve ;)

    ReplyDelete

Post a Comment