Praćenje potrošnje plina pomoću umjetne inteligencije

 Projekt AI on the Edge primijenjen je na mehanički IKOMov plinomjer koji mjeri potrošnju plina na razini kuće, znači grijanje, potrošna topla voda i kuhanje, sve se zajedno mjeri. Mali ESP32 sa kamerom periodički fotografira stanje brojila, iz fotografije prepoznaje brojke i trenutačno stanje brojila šalje na Node-RED server gdje se prati dnevna, tjedna i mjesečna potrošnja. Na razini zadnja 24 sata dijagramski se prati potrošena kubikaža zemnog plina te proporcionalna vrijednost u €urima. Iz dijagrama se može razaznati koji dnevni procesi koliko troše plina. Pa tako se vidi koliko odlazi na kuhanje, koliko na stand-by plinske peći i bojlera za PTV, koliko se tko od ukućana tušira i na kaju koliko troši najveći gutač plina - peć za centralno.

Na kraju svakog dana vrijednost potrošenog plina se, zajedno s ostalim relevantnim podacima kuće (vanj. i un. temperatura, dozračena sunčeva energija, potrošnja struje, itd.) sprema u bazu podataka za kasniju analizu.

Ovo ne bi bilo moguće bez 3D printera i malo elektroničarske vještine lemljenja LED-ica:

(trenutak kad uređaj fotografira brojilo - blic!)

Sa donje strane printane maske nalazi se otvor kako se u svakom trenutku može vidjeti stanje brojila (za slučaj kad iz plinare dođu na očitanje):

Preko web-preglednika može se provjeriti da li sve ispravno radi:

I na kraju, serveru na kojem se vrti Node-RED se pristupa s bilo kojeg uređaja i prate se dijagramske i sumarne vrijednosti:

Hvala i do čitanja!
Filip






Comments