Selektor ulaza/izlaza za hi-fi sustav

U želji da nadopunim kućni hi-fi sustav uređajem vlastite konstrukcije odlučio sam se izraditi selektor ulaza/izlaza. Svrha uređaja je povezivanje nekoliko (u ovom slučaju 3) izvora zvuka sa nekoliko pojačala. Na taj način se audio komponente mogu međusobno uspoređivati i može se odrediti koje komponente imaju najbolju sinergiju.



Osobno imam 3 izvora (tuner, CD player i DAC) i 3 pojačala (integrirac, te cijevo i tranzistorsko pojačalo za slušalice), a u pripremi je i izlazno pojačalo čiste A klase (Nelson Pass F5). Da bi komponente objedinio i lako ih međusobno kombinirao potreban mi je upravo selektor ulaza/izlaza.

Unutar samog selektora prebacivanje puta signala vrši se pomoću malih signalnih releja (Takamisawa Japan), kakvi se mogu naći u komercijalnoj hi-fi i telekomunikacijskoj opremi. Dužina vodiča svedena je na najmanju mjeru, a da ne bi došlo do neželjenih zatvaranju signalnih krugova releji usmjeravaju i signal i masu. Ukupno koristim 12 releja na dvije odvojene pločice, 6 za signal, 6 za masu. Zbog opisane konstrukcije audio signal prolazi kroz ovaj selektor praktički netaknut.

Upravljački dio izveden je mikrokontrolerom i potpuno odvojen od audio dijela. Nikakve smetnje iz digitalnog kruga ne mogu kontaminirati audio signal.
Uz malo poznavanje rada IR daljinskih upravljača uspio sam primjeniti i ovu metodu upravljanja.

Nakon pisanog opisa uvjerite se na videu kako uređaj radi:



Tijek izrade uređaja u slikama

12 signalnih rejeja koji usmjeravaju signal raspoređeni su na 2 pločice. Gornja pločica zadužena je za put signala, a donja za masu. Na svakoj pločici je 6 releja.



Pogled na stražnju stranu gdje supozlaćeni RCA konektori. S lijeva na desno su 3 ulaza i 3 izlaza:


 Pogled na donju stranu tiskane pločice:

Ovo je prednja ploča. Ima 2 velika tipkala, led diode koje signaliziraju koji ulaz/izlaz je aktivan i IR prijemnik:

Za kontrolni dio iskoristio sam jednu od pločica mog diferencijalnog termostata, malo ju skratio tamo di treba i dodao neke žičice:

Sve pločice su na svom mjestu, još "samo" pospajati žičice i zaklopiti kutiju:


I na kraju selektor je spreman za ugradnju u sustav:



Comments