Sony ST-S770ES tuner hack

Glavni nedostatak mog vinatge Sony tunera je što nema daljinski!


Ovo je tuner izvrsnog zvuka, koji se zadržao i nakon >20 god koliko je prošlo od njegove proizvodnje.
Uz pomoć AVR kontrolera, IR prijemnika, service manual-a i NEC standard library-a za IR kontroler našao sam način da ovom tuneru dodam daljinsku kontrolu.
Jedina bitna funkcija, čiji nedostatak živcira jest mijenjanje predpodešenih stanica. Da nepotrebno ne kompliciram izradu dodao sam samo ovu osnovnu funkciju.
Kako NEC-ov standard primjenjuju mnogi proizvođači odabrao sam daljinski Terratec-ovog zemaljskog digitalnog TV prijamnika koji je stradao za vrijeme udara groma. Sam daljinski je i dalje kao nov.

Ovako izgleda tuner s prikačenim modulom za daljinski:


Modul se spaja na konektor enkodera. Enkoder okretanjam lijevo/desno mijenja stanice. Modul ne radi ništa drugo nego simulira rad enkodera. Za spoj su dovoljne 4 žice čiji se "header" nalazi na tiskanoj pločici uz čip zadužen za kontrolu.


4 žice koje povezuju modul i tuner su: +5V, GND, R1 i R2. R1 i R2 slijedom impulsa simuliraju zakretanje enkodera koje je pojašnjeno u service manual-u slikom:

Gornja slika je dokaz da čak i manuali imaju tipfelere (ratation ;).
Uglavnom, faza između impulsa na R1 i R2 daje podatak kontroleru tunera u kojem smjeru se enkoder zakreće, odnosno da li se stanice mijenjaju +1 ili -1.

Kako stvarčica funkcionira uživo pogledajte na YouTubu:




Comments

Post a Comment